Nyhet

Northern CapSek Ventures erbjuder småsparare en unik möjlighet att bli delägare i ett techfokuserat investmentbolag.

Det Göteborgsbaserade investmentbolaget Northern CapSek Ventures (CapSek) går mot strömmen och siktar på börsnotering mitt under den pågående Coronakrisen. CapSek erbjuder småsparare en unik möjlighet att bli delägare i ett investmentbolag med fokus på snabbväxande svenska techbolag utanför Stockholmsregionen.

 

CapSek investerar i bolag inom teknikområdena IoT, molntjänster med fokus på SaaS, computer gaming samt AI. Fokus ligger på tillväxtbolag i Göteborgs- och Malmöregionen som bevisat sin affärsmodell och står inför att skala upp verksamheten. Hittills har CapSek investerat i tre bolag: Hoodin, Appspotr och Glase Fintech. CapSek siktar på att uppnå en god riskspridning i sin portfölj, bland annat genom att investera i bolag som befinner sig i olika branscher.

Handplockar kvalitetsinvesteringar med etablerad modell

–Vi analyserar och handplockar bolag som behöver ta in kapital i så kallade A-rundor. Vi kliver alltid in som aktiv minoritetsägare med målsättningen att under en femårsperiod bygga upp en portfölj på mellan 15 och 20 bolag där vi på sikt äger upp till 30 procent av målbolagen. Vi har en långsiktig ägarhorisont i samtliga portföljbolag, säger Henrik Jerner, vd på CapSek.

Henrik 200601

CapSek tillämpar med andra ord en etablerad modell för att identifiera kvalitetsinvesteringar. Målsättningen är att investera i tre till fyra bolag per år. Det har tidigare varit svårt för småsparare att investera i expansiva svenska techbolag som står inför att skala upp sin affärsmodell. CapSek erbjuder just en sådan möjlighet.

–Småsparare som väljer att vara delaktiga i vår notering har förmånen att vara med och följa vår utveckling redan på ett tidigt stadium. Vi som driver CapSek har självklart ett brinnande intresse för och en vilja att stötta den svenska techindustrin. Vi är mycket aktiva delägare och bidrar med coaching och rådgivning till våra portföljbolag. Med vår gedigna kompetens kan vi bidra till att stärka portföljbolagens strategiska värdeutveckling, säger Henrik Jerner.

Investerar i bolag i Göteborg och Malmö

Vd Henrik Jerner och arbetande ordförande Peter Wendel har lång erfarenhet av investeringar i tillväxtbolag, bland annat inom EkapAif, som Peter Wendel grundade 2011, en alternativ investeringsfond som investerar i bolag som befinner sig i tidigare faser. EkapAif har utvecklat en egen metod att hitta och gallra ut de mest lovande företagen för att sedan tillföra dem såväl kapital som nödvändig kunskap.

–Vi har ett nära samarbete med EkapAif och andra investeringsaktörer, som regelbundet skannar av och analyserar intressanta techbolag. Dessa förser oss med målbolag som genomgått en rigorös urvalsprocess. Det faktum att vi främst investerar i bolag baserade i Göteborg och Malmö bidrar till en mer attraktiv prisbild. Det finns många intressanta techbolag som uppfyller våra investeringskriterier i såväl Göteborg som Malmö. Behovet av kapital är dessutom stort, säger Henrik Jerner.

start fabrizio-chiagano-YhnODmrg8hY-unsplash

CapSek har byggt upp en investeringsmodell som innebär att investeringar i målbolag med kontant betalning kan kombineras med betalning i form av aktier i CapSek, så kallad apportemission. Det minskar kapitalbehovet när CapSek adderar nya bolag till sin portfölj och ger dessutom aktieägarna en hävstångseffekt.

I samband med noteringen på NGM, med planerad första handelsdag den 7 juli, genomför CapSek även en nyemission. Syftet är att hjälpa de svenska techbolagen att påskynda den pågående digitaliseringsutvecklingen.

 

Fakta: Northern CapSek Ventures står inför en notering på Nordic Growth Market, NGM och genomför samtidigt en nyemission. Den 26 juni är sista teckningsdagen inför Northern CapSek Ventures notering. Aktiens första handelsdag är planerad till den 7 juli. Bolaget kommer att handlas under kortnamnet CAPS.

Besök hemsidan för mer information om Northern CapSek Ventures.

CapSek logga vertikal png

 

Kommentera